MARGOT OLDE LOOHUIS

Nu te zien

 

 

Sinds 2007 schildert zij vooral water in al haar aspecten. Margot houdt van het karakter dat altijd beweeglijk en transparant is, reflecteert en het licht breekt. En van onder de waterspiegel bekeken kwam er nog meer tevoorschijn. Dit vernieuwende perspectief, het tonen van een vaak onzichtbare onderwaterwereld, de vervreemding en de verwondering die het teweeg brengt, werd in de afgelopen jaren een bijna filosofische bron van inspiratie.

Er ligt een schat aan schoonheid onder de waterspiegel. Niet voor iedereen toegankelijk maar wel voor iedereen vatbaar. Margot schildert die wonderlijke onderwaterwereld in al zijn aspecten op groot formaat in olieverf. 

‘Mensen die nooit onder water kijken, missen de halve planeet.’ Dit zei astronaut André Kuipers op 20 oktober 2019 in een interview in de Volkskrant. Kunstenaar Margot Olde Loohuis las in deze quote een bevestiging van een waarheid die ze telkens tot uitdrukking brengt in haar werk. Kuipers opende twee jaar geleden haar solo-expositie ten tijde van de IJsselbiënnale in Wilp en heeft sindsdien ook een werk van haar hand in zijn collectie.

Margot: “Mijn schilderijen gaan over de onderwaterwereld en ze
bieden je een blik vanaf de modderige bodem naar boven, naar het licht. Het toont een heel ander universum, het underview. Deze is complementair aan het overview die te zien is vanuit het heelal richting de aarde.”

De maker leidt ons binnen in dat rijke verstilde universum onder het wateroppervlak, diffuus zonlicht dat binnenkomt, leliebladeren die zich vanaf de bodem ontvouwen en de waterspiegel, die lucht, wolken en daglicht laat zien.”

(Foto’s links en boven: Margot Olde Loohuis)