VIKTORIA GUDnadottir

Te zien in De Vensters & Het Scherm met Sacred Rose

 

 

Viktoria Gudnadottir is geboren in 1969 in IJsland en zij studeerde in 2000 af aan de AKI in Enschede en in 2002 aan de Dutch Art Institute, postgraduate study. Werken van Viktoria zijn te zien geweest in verschillende exposities en in diverse landen zoals Duitsland, IJsland, China, Rusland, België, Griekenland, Denemarken, India en in Nederland.

In haar werk wil ze de mensen een spiegel voorhouden en situaties creëren die je met de grenzen van je comfort zone confronteren. Dit is een van de centrale concepten die Viktoria in haar kunst toepast. Haar werk reageert en is een antwoord op de wereld om ons heen: het geweld dat te zien is in de media, minderheidsgroepen in de maatschappij en het lelijke en het mooie dat je kunt vinden in de kleinste dingen, zowel bij mensen als in de natuur. In haar werk laat zij vaak haar politieke voorkeur zien en ze is niet bang als haar identiteit zichtbaar is, zoals haar nationale, feministische of seksuele identiteit.

In haar onderzoek met deze thema’s gebruikt zij gevarieerde media: video, tekst, schilderen en fotografie. Dat geeft haar meer vrijheid om haar ideeën uit te drukken. Voor het werk in De Vensters en op Het Scherm is de directe inspiratiebron het leven en werk van de schrijfster Gertrude Stein. Die tot de cultfiguren behoorde van de kunst- en literatuurscene van haar tijd. Door een stijl van woordherhalingen, zoals Rose is a rose is a rose is a rose uit het gedicht Sacred Emily uit 1913, wilde ze het kubisme uit de schilderkunst naar de literatuur vertalen.

Twee langdurige relaties kenschetsen haar leven: de eerste met haar broer, de kunstcriticus Leo Stein en de tweede met Alice B. Toklas. Haar hele leven onderhield Stein contact met bekende avantgarde kunstenaars en schrijvers, zoals: Pablo Picasso, Henri Matisse, Ezra Pound ed. Portret van Gertrude Stein is een bekend schilderij van Picasso dat deel uitmaakte van de collectie Stein. Het werk in De Vide bestaat uit een serie van acht afbeeldingen met de afmeting van 118 x 84 cm elk en op het Scherm is een video te zien.

Website: www.viktoriagud.com

(Foto: Viktoria Gudnadottir)