MIRIAN JACOBS

Te zien in ‘De Vide’ met ‘Waar zijn de bloemen gebleven?’

 

 

Mirian Jacobs is in 1966 geboren in Enschede en is afgestudeerd aan de AKI (kunstacademie) in Enschede en Artez, richting docent beeldende kunst en vormgeving in Zwolle. Ze maakt voornamelijk werk in gemengde techniek, schilderijen en installaties. Mirian Jacobs gunt iedereen kunst in het leven. Met name voor de ontwikkeling van kinderen vindt zij dit van belang.

Naast haar werk als beeldend kunstenaar werkt ze als Docent Beeldende Kunst & Vormgeving. Voor de klas, in het ontwerpen van lesmateriaal, maar ook in de positie van coördinator en gesprekspartner in het werkveld. Dit plaatst haar midden in de maatschappij en zij ziet dit als een verrijking voor haarzelf en haar eigen beeldende werk.

Onze kwetsbaarheid wordt o.a. zichtbaar in ziekte, natuurrampen, oorlogen of systemen die falen. We proberen op allerlei manieren ons lijf, onze plek en onze manier van leven zeker te stellen. Door regels te bedenken, lijstjes te maken en rapporten op te stellen maken we onze eigen harnassen om ons met een dun laagje schone schijn te beschermen. Want we blijven kwetsbaar, kunnen niet alles voorkomen, zijn niet altijd opgewassen tegen wat ons raakt, hebben ook te maken met zachte waarden als bijvoorbeeld sociale en emotionele factoren die je niet vooraf kunt bedenken.

Haar werk is ontstaan door de vraag: “Waar zijn al die bloemen gebleven waarmee ik met mijn oma een veldboeket maakte, bloem per soort uit respect voor de natuur en het landschap. Ik vond vooral de blauwe korenbloemen en rode klaprozen mooi. Plukken kon, maar dan verwelkten vooral de klaprozen vrijwel meteen. Zo sterk en opvallend van kleur stonden ze tussen het gele koren, zo kwetsbaar werden ze in mijn handen. Beter liet je ze staan.” Kwetsbaarheid, het is een thema dat ons allemaal raakt, individueel of als mensheid.

In de vide hangt een installatie van 170 soorten planten (bestaande uit bio opvulmateriaal*, bijenwas, carnaubawas, pigmenten rode aarde en signaalrood aan zijdedraden) en 14 kleurenprints op Eco Cotton voile, die het predicaat ‘kwetsbaar’ hebben. Habitats die in Nederland voorkwamen en zich helaas niet meer herstellen, deze staan op omvallen. Meer dan één derde van de soorten vaatplanten die zich in ons land regelmatig voortplanten staan op de rode lijst, waarvan al een flink aantal zijn verdwenen of (ernstig) bedreigd worden. Langs de weg in Nederland zijn prachtige bloemenstroken. Deze bloemen, zijn gezaaid door mensen, om daarmee de biodiversiteit een handje te helpen. Prachtig, maar ‘waar zijn de bloemen uit de natuur gebleven?’

*Bio opvulmateriaal wordt gebruikt in verpakkingen om artikelen te beschermen. Het is gemaakt van zetmeel, sterk als buffer maar tevens kwetsbaar omdat het oplost wanneer het in aanraking komt met water.

(Foto’s: SchouwArt)