Demian HAVERKAMP

Was op 1 oktober eenmalig te zien met Trancendance

 

 

Demian Haverkamp is in 1998 geboren in Driel en opgegroeid in Arnhem. Zij is afgestudeerd aan de HKU, hogeschool voor de kunsten Utrecht, in de richting Image and Media Technology.

Demian vindt het belangrijk dat het publiek haar werk ervaart en daar een onderdeel van wordt. Haar werk bestaat uit een staalconstructie met doek en projectie met de titel: Trancendance. De voorstellingen OMG van Igor Vrebac en Higher XTN van Michele Rizzo heeft ze als inspiratiebronnen gebruikt. Vrebac laat een intense performance zien, waarin dansers fysiek steeds meer uitgeput raken en toch blijven ze lachen en contact zoeken met het publiek.

Bij de performance ‘Higher’ tasten de dansers de grenzen af tussen zich zelf en de groep, terwijl zij minimale, herhalende bewegingen uitvoeren. Totdat de hele groep uiteindelijk dezelfde bewegingen maakt, op de hypnotiserende elektronische soundtrack van Lorenzo Senni. Demian gebruikte dit als uitgangspunt voor haar eigen werk en filmde dansers voor een lange tijd terwijl ze dansten zonder pauze. De dansers kwamen hierdoor in een soort trance.

Als bezoeker kun je door de installatie bewegen en hierdoor een intiem moment ervaren met een danser. Ze maakt gebruik van de koptelefoon dat sterk doet denken aan een grote groep dansers die wekelijks rondtrokken, toen het nachtleven door Corona stil stond. De silent disco. ‘Trancendance benadrukt het spirituele en rituele karakter van dans.