Schouwburg Hengelo is in de loop der jaren steeds meer een plek gaan bieden aan de professioneel beeldende kunst met de jaartentoonstelling in de Wolvecampfoyer, Zie de Vide en Zie de Vensters 2.0. Uit deze ontwikkeling is SchouwArt ontstaan. De nieuwe stichting gebruikt  Schouwburg Hengelo, het theater van de stad, als kunstpodium met als doel om kunst toegankelijk te maken voor iedereen. 

Zie de Vide

In de vide van de schouwburg wordt werk gepresenteerd van Hengelose professionele beeldend kunstenaars. Gedurende het theaterseizoen wordt in een serie van vijf tentoonstellingen werk van professioneel beeldend kunstenaars gepresenteerd in ‘de vide’ van de Wolvecampfoyer. Het initiatief is ontstaan in 2012 door Pier van Dijk en de organisatie is sinds 2022 in handen van Renata de Frankrijker. De beeldende kunst is te bezichtigen vanaf het Zoutplein door naar boven te kijken, tijdens openingstijden van de kassa en vanuit de Wolvecampfoyer door de bezoekers van voorstellingen in de Rabozaal.

Zie de Vensters

De afgelopen drie jaar was de tentoonstellingsreeks ‘Zie de Vensters’ 24 uur per dag te zien in de vensters van de studio van 1Twente Hengelo. In september 2017 bezochten Pier van Dijk en Renata de Frankrijker de studio van 1Twente Hengelo aan de Langelermaatweg. Hun oog viel op de bijzondere ramen van het pand, met diepe vensterbanken en witte achterwanden, die wellicht benut zouden kunnen worden voor beeldende kunst. Bij de eerdere renovatie van het pand was dit gedeelte al ingericht als expositieruimte.

In samenwerking met 1Twente Hengelo is vervolgens ‘Zie de Vensters’ opgezet om professioneel beeldend kunstenaars ruimte te bieden om werk te exposeren in een reeks tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen werden samengesteld door Renata de Frankrijker. In het najaar van 2021 verhuisde de lokale omroep van het voormalige Grolsch Bierhuis naar een kleiner onderkomen in Bibliotheek Hengelo. Daarop heeft ‘Zie de Vensters’ een nieuw onderkomen gekregen in Schouwburg Hengelo.

Zie de Vensters 2.0

Vanaf de zomer van 2021 kunnen voorbijgangers, reizigers, winkelend publiek en bezoekers van de schouwburg kijken naar ‘Zie de Vensters 2.0’. Gedurende het theaterseizoen wordt, in een serie van vijf tentoonstellingen, werk van professioneel beeldend kunstenaars gepresenteerd. De werken worden geëxposeerd aan weerszijden van een paneel achter de vier grote ramen aan de stationszijde van de schouwburg. De werken aan de buitenzijde van de panelen zijn vanaf het Stationsplein voor voorbijgangers te zien. De werken aan de binnenzijde van de panelen zijn te aanschouwen door bezoekers van de schouwburg. De tentoonstellingen worden georganiseerd en samengesteld door Renata de Frankrijker.

Jaartentoonstelling

In de Wolvecampfoyer werden de afgelopen 8 jaar schilderijen gepresenteerd van kunstenaars uit het verleden, verzorgd door Henk Lassche. De tentoonstellingen die hebben plaatsgevonden waren o.a.: Theo Wolvecamp, Eef de Weerd, Henk ter Horst, Folkert Haanstra’s en zijn zonen, Riemko Holtrop. Sinds juni 2023 heeft Henk Lassche het stokje overgedragen aan SchouwArt. Beeldend kunstenaar Margot Olde Loohuis beet de spits af voor SchouwArt en presenteerde haar schilderijen met de titel “Onderwaterwereld” aan ‘de Muren’ van de Wolvecampfoyer.