SchouwArt is een kunstpodium midden in de stad. Vanzelfsprekend is sprake van een intensieve samenwerking met Schouwburg Hengelo. Hiermee wordt maximale verbinding gelegd met de podiumkunsten en kunnen cross-overs worden gecreëerd. Waar dat maar enigszins mogelijk is, zal ook worden samengewerkt met andere culturele organisaties en instellingen in de stad, in de regio en daarbuiten.

Toegankelijk

SchouwArt wil kunst toegankelijk maken voor iedereen. De samenleving wordt steeds diverser maar niet persé inclusiever. SchouwArt vindt het van belang om niet alleen de (culturele) elite te ontvangen, maar om de meest uiteenlopende groepen in de samenleving te bereiken en te inspireren. In samenwerking met scholen, zorginstellingen, buurthuizen en wijkcentra zullen deze nieuwe doelgroepen bereikt worden. Als ‘Theater van de Stad’, heeft Schouwburg Hengelo al een groot netwerk in de stad. SchouwArt zal door de schouwburg in dit netwerk worden geïntroduceerd.

Voor iedereen

Kunst reflecteert op de samenleving en bevraagt de manier waarop wij naar de wereld kijken. Door elke generatie wordt op andere manieren naar de samenleving gekeken. SchouwArt wordt dan ook een plek voor kunstenaars van alle leeftijden. Uiteraard is er in het programma ruimte voor gevestigde kunstenaars uit Hengelo en omgeving. Maar ook zal er ruimte zijn voor kunstenaars elders uit Nederland én voor jonge kunstenaars. Hiertoe wordt nauw contact onderhouden met de verschillende kunstacademies, waaronder de AKI.

Kortom, kunst is voor iedereen. Door een uitgebalanceerde keuze van verschillende type makers/ kunstenaars en door actieve werving van bezoekers onder diverse doelgroepen wordt de samenleving in de volle breedte belicht en bediend. 

Verrassend aanbod

SchouwArt maakt maximaal gebruik van de mogelijkheden die het schouwburg-gebouw biedt. Dit leidt tot een verrassend aanbod in de vide, de vensters, het Zoutplein (centrale hal), de galerie, de Wolvecampfoyer, de filmzaal, de grote zaal, de middenzaal en het Schouwburgplein.

Spraakmakend

Door éénmaal per jaar uit te pakken met een grote spraakmakende activiteit zal SchouwArt  bijdragen aan de landelijke bekendheid van Hengelo. De stad zal een plek op de landelijke kunstagenda veroveren en extra bezoek aan de stad genereren. 

Waardevol

SchouwArt kan zich ontwikkelen tot een waardevol onderdeel van de culturele basis-infrastructuur van Hengelo. Het is nu aan de gemeente Hengelo om SchouwArt hiertoe in de gelegenheid te stellen.