Othilia Verdurmen
Van 6 tot en met 27 september
De spectaculaire installatie de Vuurvogel van Othilia Verdurmen is van 6 tot en met 27 september te zien in de Middenzaal van Schouwburg Hengelo. “Het is een bijzonder schouwspel hoe de gigantische vogel met vleugels van zeven meter door middel van licht en geluid tot ‘leven’ wordt gewekt,” zegt Renata de Frankrijker van SchouwArt. “Ook voor kinderen is het een belevenis om deze mythische figuur en de symboliek van leven en dood van dichtbij te bekijken.”
Phoenix De Vuurvogel is een multimediale installatie geïnspireerd op de mythe van de vogel Phoenix, de vogel die zichzelf verbrandt om opnieuw te herrijzen. In de installatie zijn de oude en de jonge vuurvogel te zien met licht op de vuurvogels. De transformatie volstrekt zich in de vorm van licht, versterkt door een soundscape die bestaat uit muziek en (natuur) geluiden. Het geheel ademt een verstilde, meditatieve sfeer. Othilia: “De mythe van de vuurvogel is al heel erg oud en ik kwam het verhaal tegen in veel verschillende culturen. Van Mexico, tot Egypte, Indonesië, China en Rusland. En in de vormgeving van installatie en in de muziek komt dat tot uiting. De essentie van de mythe is de omgang van de mens met het thema leven en dood. Vormtechnisch was het een uitdaging om de vogel zowel die enorme grootte als ook lichtheid te laten uitdrukken.”
Voor het eerst in een theater
De Vuurvogel was eerder te zien onder andere in het Groninger Museum, Kasteel Groeneveld en in het Rijksmuseum Twenthe. Maar nu wordt deze installatie voor het eerst getoond in een theater. De presentatie in de Middenzaal van Schouwburg Hengelo biedt een unieke en niet eerder gerealiseerde kans om de belichting te optimaliseren in een volledig verduisterde ruimte met gebruik van theaterlampen. Lichtontwerper Gé Wegman ontwierp een volledig nieuw lichtplan speciaal voor deze locatie.
Samen met andere werken van Othilia Verdurmen
De Vuurvogel wordt getoond in combinatie met acht nieuwe werken die door Othilia Verdurmen speciaal zijn ontworpen voor deze expositie. Deze werken zijn gedrukt op operafluweel en verrijkt met handmatig borduurwerk van metaaldraad en kralen. Op verschillende locaties in de schouwburg worden deze bijzondere doeken (mural velvets) getoond, zoals het 15 meter brede en ruim 4 meter hoge Paleisdoek uit de installatie Penelopé en Odysseus. Daarnaast draaien er verschillende korte, educatieve films die het werkproces nader toelichten.