BAS HORDIJK

Te zien op Het Scherm

 

 

Bas Hordijk (Hoofddorp, 1996) is een Nederlandse fotograaf en filmmaker die gefascineerd is door de menselijke figuur en diens relatie tot de omgeving. Zijn korte film ‘Morning Blue’ (2018) won de ‘Join the Journey Award’ tijdens de internationale Project Mars Competition, georganiseerd door NASA.

In 2019 is Bas cum laude afgestudeerd met een Bachelor in Image and Media Technology aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Met zijn afstudeerfilm ‘Perspective’ (2019) won hij een Filmfonds Wildcard op het Nederlands Film Festival, die de productie van zijn volgende korte film financiert.

Kenmerken van het werk van Bas

Bas’ werk als fotograaf en filmmaker wordt gekenmerkt door zijn scherpe oog voor detail en zijn vermogen om de delicate momenten van het leven te vangen, zelfs te midden van de chaos van de wereld. Terwijl zijn fotocamera dient om observaties in de fysieke wereld vast te leggen, maakt hij gebruik van computeranimatietechnieken om zijn innerlijke belevingswereld vast te leggen en beelden te creëren die niet met een camera vastgelegd kunnen worden. Zijn fotografie werkt hierbij altijd als uitgangspunt en vormt de inspiratiebron voor zijn animatiewerk.

Over Perspective

‘Perspective’ is een animatiefilm die voortkomt uit zijn ervaringen als straatfotograaf. Door de wereld om zich heen vast te leggen met een camera probeerde hij zijn plek daarin beter te begrijpen. Hij ontdekte dat zijn foto’s door de tijd heen steeds meer minimalistisch werden en dat hij vaak verhogingen opzocht om in zijn foto’s de horizon te vermijden. De mensen in zijn foto’s werden vaak op een anonieme manier in beeld gebracht, en waren klein in verhouding tot de monumentale stad waarin ze zich bevonden.

Het resultaat is een korte film over de mensheid en haar plaats in het grotere geheel, waarbij persoonlijke dagelijkse beslommeringen gerelativeerd worden tot nietszeggende futiliteiten. Dit kan in zekere zin bevrijdend werken. De nadruk op abstracties, verlichting en compositie vanuit een menselijk perspectief zijn essentieel voor Bas vanwege zijn fotografische uitgangspunt. De visuele taal wordt aangevuld met een sonische tegenhanger.

Website: bashordijk.com

Credits A film by: Bas Hordijk Score & Sound Design by: Daniel Pinto Nabais Graphic Design Asset Artist: Timon K. Hooftman Metro interior modelling by: Derk Elshof, Mario Signorini, Rene van Zon Special Thank You to: René Lansink, Ronald Nijhof, NO EMOTION, NASA/JSC, NASA/JPL 

(Foto: SchouwArt)