MaARTEN VAN AKEN

Te zien in De Vensters en De Gallery

 

 

Maarten van Aken (Lelystad, 1985) is gefascineerd door het spanningsveld tussen architectuur, licht en de mens. De mens is echter zelden te zien in zijn werk, dat vaak bestaat uit olieverf op doek, maar de sporen zijn wel zichtbaar. Door goed te kijken naar hoe licht een ruimte definieert kun je deze als het ware uit elkaar trekken en herdefiniëren zonder afbreuk te doen aan de realiteit.

Al spelenderwijs onderzoekt Maarten van Aken de aard van licht, ruimte en hoe een mens zich kan verhouden tot die ruimten, in vaak architectonisch desolate schilderijen. Hij studeerde industrieel ontwerpen aan de Universiteit Twente, in 2008 maakte hij de overstap naar AKI Art & Design en behaalde Bachelor of Fine Arts in de schilderkunst. In zijn afstudeerjaar won hij de Buning- Brongers- prijs voor schilderen en de Heartfund prijs. Op dit moment woont en werkt hij in Den Haag.

De Vensters:

In de Venster toont Maarten persoonlijk werk gemaakt tijdens een jaar in China gedurende de pandemie. Een zware reis voor de liefde. Leven in een andere cultuur tijdens een pandemie bracht zelfs vervreemding. Een lichtdagboek zorgde voor houvast. De werken zijn een weerslag van die reis en de zoektocht naar licht, voor zelfbehoud. Het gevoel van thuis kreeg na zijn reis naar China een nieuwe betekenis. De ervaring met het leven in China tijdens een pandemie was, zoals het thema dat hij in zijn werk onderzoekt, ook een liminale ruimte; een drempel tussen twee werelden. Het was een tijd van transformatie, onzekerheid en groei. Het werk weerspiegelt deze reis.

De Galerie:

In de Galerie zien we werk dat in Nederland is ontstaan. Maar wel is beïnvloed door de pandemie en de lockdowns. Door de herinnering van vrijheid aan een residentie in Finland op een onbewoond eiland te vermengen met thuis, op één doek, schepte hij mentale vrijheid tijdens de beklemmende lockdowns.

(Foto: Maarten van Aken)